Sidor

tisdag 4 januari 2011

Teknik- och vetenskapshistoria 2.0?

I samband med Teknik- och vetenskapshistoriska dagarna här i Göteborg i november ordnade de bloggande forskarna Nina Wormbs, Gustav Holmberg och Thomas Söderqvist en paneldiskussion med titeln "Sociala medier och vetenskaps- och teknikhistoria. Dags för Teknik- och vetenskapshistoria 2.0?". Diskussionen handlade mest om bloggande och panelen lyckades åtminstone övertyga mig om att bloggen är verktyg som kan hjälpa forskarens skrivprocess och öka forskningens tillgänglighet och närvaro.
Gustav Holmberg räknade upp en rad förtjänster och menade att bloggande representerar ett "lågtröskelskrivande" som hjälper fram skrivprocessen - ungefär som speed chess för schackspelare. Likaså är bloggen ett mnemotekniskt verktyg för att fånga halvfärdiga tankar och idéer som annars skulle gå förlorade. Att presentera delresultat i bloggform ökar transparensen hos och tilliten till forskarsamhället. Interaktiviteten kan skapa en berikande samverkan med forskarkollegor och andra.
Nina Wormbs beskrev bloggande som att "anteckna mer på allvar" och lyfte fram som berikande att bloggens offentlighet ofta tvingar forskaren att inta en tydlig ståndpunkt. Thomas Söderqvist hävdade till och med att han inte längre läser vetenskapliga artiklar, utan tar del av deras innehåll genom andras bloggar. Thomas skickade också en förmaning till forskarsamhället för att det finns så få Wikipediaartiklar med teknik- och vetenskapshistoriskt innehåll.

Här är alltså mitt jakande svar på de bloggande forskarnas anmodan. Och jag har faktiskt redigerat mina första Wikipediaartiklar idag.

2 kommentarer:

  1. Hej Gustav, grattis till den nya bloggen -- och kul att höra att vår session hade den slags trevliga konsekvenser.
    Thomas
    PS: det var nog lite polemiskt överdrivet av mig att påstå att jag inte läser forskningsartiklar längre; det gör jag naturligtvis, men jag låter i förvånansvärt stor utsträckning goda kvalitetsbloggar styra mitt urval av potentiellt intressanta artiklar.

    SvaraRadera
  2. Alright, jag köper argumenten. Själv orkar jag dock inte driva en blogg, och jag är dessutom lite osäker på vad jag skulle skriva om. Så jag får nöja mig med att läsa din så länge. Ser fram emot spännande läsning!
    /Rafael

    SvaraRadera