Sidor

torsdag 27 mars 2014

Om återkomst, finanschefer och norrländsk urbanitet

Nu är jag åter i tjänst och det är dags att börja blogga igen. Tidigare har jag mest skrivit längre bloggessäer, men nu har jag ambitionen att använda bloggen lite mer som forskningsdagbok. Blanda funderingar från pågående forskning och undervisning, observationer från omvärlden och lite längre essäer. Vi får se hur det går.

För tillfället sitter jag på ett hotell i Umeå och förbereder en keynoteföreläsning imorgon för forskarskolan Management and Information Technology. På väg hit igår bläddrade jag i Computer Sweden från 13 mars. Huvudartikeln handlar o att makten över IT-investeringar har flyttat från IT-chefen till finanschefen, allt eftersom fler och fler av investeringsbesluten fattas ute i verksamheten istället för av IT-avdelningen.

Historikern kommer osökt att tänka på situationen i datorernas barndom. När de första datorerna för administrativt bruk infördes på 1950-talet var det i regel inom storföretagens ekonomiavdelningar. Det var ekonomichefen som datorleverantören behövde övertyga att datoranvändningen var kostnadsbesparande. De förstudier som sedan genomfördes inom företagen för att övertyga ledningen om datorernas potential för rationalisering och revolution blev i sin tur karriärstegar för de rationaliseringsexperter och hålkortsmänniskor som blev de nya dataexperterna. Med tiden fick dataavdelningarna mer och mer att säga till om i maskinköpen. Nu håller alltså pendeln på att svänga tillbaka, enligt Computer Sweden.

Det är för övrigt en intressant tid att besöka Umeå, som under året är europeisk kulturhuvudstad. Umeå andas tillväxt och framtidstro. Överallt ser jag butiker och restaurangar som nystartar, nya eller nygamla designhotell, surdegsbagerier och tapasbarer. Det är snyggt, men det skaver lite efter att jag har läst författaren PO Tidholms essä om det tvehågsna i Umeås försök att "för första gången skapa en modern urbanitet, ett slags kultur som det egentligen inte finns någon traditionell norrländsk förankring för" och journalisten Erik Almqvists artikel om omvandlingen av det offentliga rummet på det fria kulturlivets bekostnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar